Grupa OEX przejmuje w zarządzanie 48 sklepów od Orange

Tell
8 maja 2018

W dniu 7 maja  2018 roku Tell Sp. z o. o. z Grupy OEX podpisał umowę dzierżawy, na podstawie której przejmie w zarządzanie 48 punktów sprzedaży od Orange Retail S.A., spółki zależnej od Orange Polska S.A.

Umowa wchodzi w życie z dniem 1 lipca 2018 roku i została podpisana na okres 4 lat. W przypadku zamiaru kontynuowania dzierżawy przez Orange Retail, Grupa OEX będzie miała pierwszeństwo w zawarciu kolejnej umowy.

Jest nam niezmiernie miło, że Orange pozytywnie zweryfikował naszą efektywność oddając nam zarządzanie blisko połową sieci prowadzonej do tej pory przez własną spółkę zależną. Jesteśmy firmą wyspecjalizowaną w tego typu działalności, posiadamy 20 letnie doświadczenie we współpracy z operatorami sieci komórkowych, a nasze usługi są bardzo konkurencyjne jeśli chodzi o jakość i efektywność zarządzania punktami sprzedaży. Model outsourcingu w odniesieniu do prowadzenia sieci sklepów sprawdził się w okresie wielu lat naszej współpracy z Orange Polska, a w ostatnim czasie, wobec wzrastającej konkurencji i trudnego rynku pracy zyskał na znaczeniu – powiedział Rafał Stempniewicz, członek zarządu OEX S.A.

Docelowo wszystkie punkty Orange Retail S.A. będą prowadzone przez agentów zewnętrznych. Liczba punktów Orange zarządzanych przez Grupę OEX wzrośnie w wyniku transakcji o 37% do 178. Sklepy prowadzone dla Orange stanowiły na koniec 2017 roku ponad 43% liczby wszystkich punktów sprzedaży zarządzanych przez Grupę OEX.

Nasze wynagrodzenie będzie zależało od osiągania określonych celów sprzedażowych, co – tak jak do tej pory – będziemy realizować przede wszystkim dzięki skutecznemu zarządzaniu zasobami ludzkimi oraz wdrażaniu odpowiednich systemów i procesów, które poprawiają efektywność całego modelu – powiedział Rafał Stempniewicz, członek zarządu OEX S.A.

W wyniku transakcji Grupa OEX będzie drugim pod względem liczby sklepów agentem Orange w Polsce.